بسمه تعالی
سلام
سوال:
تفاوت دادگاه با دادسرا چیست؟
پاسخ:
قوهی قضائیه، که یکی از سه قوّهی تشکیلدهندهی نظام جمهوری اسلامی ایران است جهت انجام وظایفی که به عهده دارد مانند:
۱- احیای حقوق عامه و گسترش عدل
۲- نظارت بر حسن اجرای قوانین
۳- کشف و تعقیب جرم و مجازات مجرمین
۴- اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم
و.
دادگستریها را تشکیل داد که بتواند به بهترین شکل به تظلمات رسیدگی کند.
دادگستری از دو بخش دادگاه و دادسرا تشکیل شده است.
وظیفهی اصلی دادسرا تحقیق و بازجویی و کشف جرم است. به عبارتی فقط به انجام تحقیقات مقدماتی و کیفرخواست۱ و قرار مجرمیت اقدام میکند.
در دادسرا حکمی صادر نمیشود، یعنی مرجعی که مجرم را مجازات میکند دادگاه است نه دادسرا.
در دادسرا اگر مشخص شود که متهم جرمی انجام نداده پرونده در همان دادسرا بسته میشود، و قرارهای (منع تعقیب یا موقوفی تعقیب) صارد میشود؛ و اگر مجرم تشخیص داده شود، پرونده به شعب جزایی ارسال میشود. پس مجازات جرم در دادگاه تعیین میگردد و دادسرا فقط به انجام تحقیقات مقدماتی اقدام میکند.
این دادگاه است که در خصوص ادعاهای مطروحه از سوی دادسرا تصمیم قضایی میگیرد، و به عبارت دیگر فصل خصومت، با دادگاه است.
ادعاهایی که در دادگاه مطرح میشود یا جنبهی جزایی دارد یا حقوقی. ادعاهای جزایی (کیفری) از طریق دادستان۲ مطرح میشود و ادعاهای حقوقی از طرف مدّعی، مستقیماً با تنظیم فرم مخصوص (دادخواست) انجام میگیرد.
دادسرا در امور حقوقی دخالتی ندارد.
امّا دادگاه، قسمتی از دادگستری است که به موضوعات حقوقی و مدنی و جزایی رسیدگی میکند.
پروندههایی که موضوعات آن مربوط به امور مالی است، در شعب حقوقی دادگاه، و پروندههایی که مربوط به جرم میباشد مثل: ی، سرقت و. در شعب جزائی رسیدگی میشوند.
دادگاهها از طرفی به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند.
دادگاههای عمومی که صلاحیت رسیدگی به تمام دعاوی را دارند، به غیر آنچه قانون صراحتاً استثناء کرده است؛ و دادگاه های اختصاصی که صلاحیت رسیدگی به هیچ دعوایی را ندارند، به غیر آنچه قانون صراحتاً استثناء کرده است؛ مانند: دادگاه انقلاب که فقط حق رسیدگی به جرایم موضوع مادهی ۳۵ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب را دارد.
واژگان حقوقی:
۱- کیفرخواست: ادعانامهی داستان علیه متهم است، که بعد از انجام تحقیقات مقدماتی و صدور قرار مجرمیت صادر میشود.
۲- دادستان: بالاترین مقام دادسرا میباشد. دادسرا به ترتیب از اجزاء ذیل تشکیل شده است: دادستان، معاون دادستان، دادیار، بازپرس
۳- جرایم مادهی ۵ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب: ۱) جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی و محاربه یا افساد فیالارض؛ ۲) توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران یا مقام معظّم رهبری ۳) توطئه علیه جمهوری اسلامی ایران یا اقدام مسلحانه و ترور و تخریب ۴) جاسوسی به نفع اجانب ۵) کلیهی جرائم مربوط به قاچاق و مواد مخدر ۶) دعاوی مربوط به اصل ۴۹ قانون اساسی (ربا، غصب، رشوه، اخلاس و.)
درباره این سایت