بسمه تعالی
سلام
سوال:
تفاوت دادخواست با درخواست چیست؟
پاسخ:
اصولاً جهت طرح دعاوی حقوقی در محاکم دادگستری، و برای شروع به رسیدگی دعوی، نیاز است که خواهان (مدعی) شکوائیهی خود را به مراجع قضایی عرضه کند تا روند رسیدگی به دعوی آغاز شود. این شکوائیه باید در برگهی چاپی مخصوصی تنظیم شود که به این برگه دادخواست گفته میشود.
برگهی دادخواست مطابق با مادهی ۵۱ قانون آئین دادرسی مدنی باید شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شغل، سن، و اقامتگاه خواهان، خوانده، وکیل و شرایط دیگری باشد که در تصویر زیر قابل مشاهده است.
اما درخواست نیاز به تشریفات و تنظیم برگهی مخصوصی ندارد. درخواست معنایی عامتر از دادخواست دارد، زیرا هر دادخواستی خود یک نوع درخواست است، ولی هر درخواستی دادخواست نیست.
مانند:
۱- درخواست صدور گواهی انحصار وراثت
۲- درخواست مهر و موم ترکه
۳- درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش
۴- درخواست نصب قیم
و .
تفاوت دیگری که میتوان نام برد این است که تمامی موارد درخواست مربوط به دعاوی غیرترافعی است، ولی دادخواست مربوط به دعاوی ترافعی است.
دعاوی ترافعی دعاوی هستند که مقام قضایی بدون درخواست خواهان اجازهی ورود به رسیدگی ندارد. یعنی حتماً باید دو طرف خواهان و خوانده برای شروع به رسیدگی وجود داشته باشند.
البته در حال حاضر در دادگاهها خواهان میتواند در دعاوی غیرترافعی درخواست خود را در برگهی دادخواست نیز ثبت نماید، اما در دعاوی ترافعی باید حتماً آن را در برگهی دادخواست درج نماید، چرا که در غیر این صورت دفتر دادگاه قرار ردّ دادخواست صادر خواهد نمود، و برای به جریان افتادن دادرسی، خواهان باید دوباره برگهی دادخواست ارائه نماید.
درباره این سایت